Bezienswaardigheden in de Vogezen en Elzas

De bezienswaardigheden van de Vogezen en Elzas

De Vogezen en Elzas hebben een tal van bezienswaardigheden. Vele mooie steden en dorpen. Tevens zijn er vele musea te bezoeken. Zowel op het gebied van cultuur en natuur  en de oorlogen zijn er tal van mogelijkheden. Veelal leuke dagtochten en ook goed te combineren met een wandeling tussendoor.

 Auto museum Mulhouse

Een aantal leuke steden:

 Belfort, een mooie vestingstad gelegen aan de oevers van de Savoureuse. Heeft een Kunst- en Historisch museum. De Lion de Belfort, een kolossale liggende leeuw van rode zandsteen toornt hoog boven de stad uit op een platform van rots waarop ook het fort ligt.

Colmar heeft een oude kern met bochtige straatjes waar honderden gerestaureerde vakwerkhuizen langs smalle grachtjes staan. Deze pittoreske wijk heet “La Petite Venise”. In Colmar bevindt zich het Musée d’ Unterlinden. Na het Louvre in Parijs trekt dit museum het grootste aantal bezoekers van Frankrijk. Dit oude klooster bevat o.a. het beroemde altaarstuk van Issenheim, een wijnkelder uit de 17e eeuw en ondergrondse zalen met archeologische collecties. Verder is er een folkloristische afdeling met meubelen en kostuums uit de Elzas en speelgoed uit de 18e en 19e eeuw te bezichtigen.

De grootse en bekendste kerstmarkt van West Europa is die van Colmar.

Mulhouse, een stad met een modern centrum. Mulhouse is bekend om z’n vele musea. Het automuseum van de textiel gigant Schlumpf. Een geweldig collectie auto’s zijn er tentoongesteld. Het trein museum , EDF museum. Ook is er de wereldberoemde  dierentuin. Een  leuk openluchtmuseum, het Eco museum. Met kleurrijke huisjes, mensen in klederdracht die de oude ambachten nabootsen.

Ook is er in Mulhouse een gezellig  kerstmarkt in het oude centrum met een groot reuze rad.

De bekende kapel in Ronchamps 

In Ronchamps is de kerk van Notre Dame du Haut te bezoeken. Dit meest revolutionaire gebouw uit het midden van de twintigste eeuw is het ontwerp van Charles Edouard Jeanneret, beter bekend als de architect Le Corbusier.

Epinal heeft een befaamde drukkerij. Het stads centrum is gezellig. De ruïne geeft een mooi uitzicht over de stad. Langs, per kano is het aan de rivier erg gezellig tijdens mooi zonnig dagen.

Share